Máthé Kriszta

Apróka eszponka

E könyv talányos címének mindkét szaváról értekezést lehetne írni. Olyasmiket is, amelyek jellemzőek arra a nyelvi világra, amelyben a magyart tanító Máthé Kriszta szövegei születtek. … Máthé Kriszta munkáját és szövegeit az teszi hitelessé, hogy a frumószai életét nem missziónak tekinti, hanem természetes emberi létnek. Azt érezteti az olvasóval, hogy ő mindig többet tanul a gyermekektől, az idősektől, a közösségtől, mint amennyivel ő gazdagíthatja őket. El is kell hinnünk neki, hiszen az igazi tanító, az igazi tanár mindig ezt érezheti, és be is vallhatja. Ez az ő életének a jutalma. Nincs retorika, nincsenek kánonok, az élet van, az emberi értékek vannak, a lélek befogadó és kiáramló rezdülései.

Rólam

Máthé Kriszta

Várom én ezt a 40 év betöltését. Ezzel a bloggal ünnepelek. Az elmúlt években mindig ez volt a bajom a születésnapjaimmal, hogy nem tudtam megünnepelni őket. Na, most megteszem. Ezzel. Nem más ez, mint egy befektetés. Írásaimat egy helyre, egy felületre gyűjtöm, így te kedves olvasó, aki épp erre tévedtél, megtalálhatod őket.

Máthé Kriszta vagyok, író, újságíró, magyartanár,a doterra  illóolajak ismerője. De leginkább két kicsi kincs édesanyja. Ennek az egyvelegéről szól ez a blog.

Esszenciamesék

A doterra illóolajak.

Szóval, az úgy volt, hogy Csángóföldön álltam az egyhetes kislányommal a karomon az ablak előtt, persze hogy december közepén, térdig ért kint a hó, s csontig hatolt a félelmem, hogy mi lesz, ha baj lesz? Magyar orvos csak a Kárpátok másik felén volt…

Apróka eszponka

Apróka eszponka

Ez a könyvem címe. Az idén, azaz 2018-ban jelent meg. Újranyomtatják, mert elfogyott. Könyvesboltba még nem jutott. Szinte 200 oldal. Az írások mellett a fotók nagy részét is én készítettem. Moldvában, Csángóföldön éltünk 11 esztendőt. Magyar nyelvet tanítottunk a csángó gyerekeknek. Erről szól a könyv.

Személyes írások

  • Anyaillat (A Szabadság napilapban hetente megjelenő írások)
  • Napi Krisztás írások (Örkény Egypercesek után, rövid írások Máthé Krisztától)
{

Máthé Kriszta belső látásának és empátiájának lényege a megértés: az emberek, a közösség, a hagyomány és a mostani helyzet megértése és elfogadása. A bánaté, a szomorúságé és a tragédiáké is. Szövegeiben nincs harc és küzdelem, a munka és az élet van. Ritka kivétel, hogy az ő megértő jósága nem gyengeséggel társul, hanem erővel és akarattal. Olyan erővel és akarattal, amely az élethez, különösen az itteni élethez kell. Az embert és az emberek mindennapi lelki életét látja, nem az egyházakat és egyháziakat, még kevésbé az acsarkodó politikusokat, és képes megszelídíteni, maga mellé állítani az oktatás hivatalos vezetőit is. Úgy aggódik a gyermekekért, ahogy mindnyájan aggódunk gyermekeink jövőjéért. De teszi is értük, amit megtehet.

Van varázsa a moldvai magyar világnak és vannak csodák. Ezek jelennek meg az eszponkákban.

Péntek János és Tóth Attila   (részlet az előszóból)

Események

Október 29, 2018

Apróka Eszponka, Író-olvasó találkozó • Stuttgart, Németország

Apróka eszponka, ez a könyvem címe. Az idén, azaza 2018-ban jelent meg. Újranyomtatják, mert elfogyott. Könyvesboltba még nem jutott. Szinte 200 oldal. Az írások mellett a fotók nagy részét is én készítettem. Moldvában, Csángóföldön éltünk 11 esztendőt. Magyar nyelvet tanítottunk a csángó gyerekeknek. Erről szól a könyv. A többes szám mögött a párom áll, Neagu Adrián, gyerekeim apja, aki valójában az én nyugodtságom örökmozó másik pillére.

Szeptember 5, 2018

Dobbants velünk! Esszenciamese kezdésekre • Café Jazz, Kézdivásárhely

Herbszt Simon Eszter és Máthé Kriszta közös olajazása garantáltan színes utazásra hív az érzelmek és az illatok világába.

Do Terra illóolajak

Esszenciamesék legújabb rész

Ünnep – dōTERRA® teakeverékkel –

Ma nagyon jó napja volt a lányomnak. Ragyog is tőle. - Megünnepelhetnénk az örömét - szól fel a szívem az agyamnak. így történhetett, hogy a futár éppen hozta a pakkot. Benne  legújabb két teakeverékkel. Meg csinos, igazán előkelő teaszűrővel. Annyira kezem alá...