Helichrysum italicum, olasz szalmagyopár
dōTERRA

 

– Mit tudhatsz, ilyen picikén, hogy ennyire drága vagy? – gondolkodom, miközben markomba fogom az olasz szalmagyopár esszenciális olaj üvegecskéjét. Kattan a kupak zárja, s szippantok, csak óvatosan, nem mélyen, csak ismerkedősen.

Húsz évvel ezelőtt egymással szemben álltunk, egy közös hétvége reményében, én az olasz szalmagyopárral szegélyezett udvarotokra mentem volna, egy hálózsákban a csillagos eget nézve, de mindenképp melletted. Nyárvége volt.
Te a hegyekbe vágytál, hosszú mászást, nagy utazást terveztél, szintén velem, és a csillagok közös kémlelésének vágyával szívedben.
Egyet léphettem volna feléd, hogy édesanyád szalmagyopárjainak illatáról szóljak, hogy arra vágyom, és csendre, és nyugalomra, és leginkább rád.
Egyet léphettél volna felém, hogy arról mesélj, amire neked volt szükséged tőlem.
Egyidőben léptünk, hátra mindketten. Mert nem talált a két kép, tizenhét évesen nem volt még érzékünk a közös kapcsolódási pontok megfigyelésére.
Vajon van még olasz szalmagyopár az udvarotokon? – lep meg a gondolat.

Kinyitom a szemem, becsvarom a kicsi olajos üveg tetejét. A piros dobozomba teszem, a felső sarokba tolom, jól van ő ott.


Lássuk, mit tud az olasz szalmagyopár esszenciális olaj.

Helichrysum italicum, curryfű, olasz szalmagyopár. Sárga fészkesvirágzatú, örökzöld, évelő növény. Olaja:

  • megnyugtatja az idegeket
  • bőrbetegségek kezelésére kiváló, fertőtlenít és lágyan gyógyít, az ekcéma és pikkelysömör kezelésére ajánlott
  • enyhíti a köhögést

A köszvény, hátfájás, zúzódások és duzzanat, vágások és sebek, magas vérnyomás, rovarcsípések, ízületi fájdalom, rosacea, hegesedés, ficam és a feszültség feloldására használható.

Barátsággal,
Kriszta

(2015. február 1.)

Kép az internetről.