Válassz egy virágot!

Régi szokásom, hogy a gyerekektől nőnapra kapott virágcsokraimat elosztogatom. Pontosabban az iskola és a magyar ház közti hét perces utamon minden egyes velem szembe jövő nőnek, asszonynak, néninek, bábának adok egy szál virágot. Ebben az esztendőben csak négyet ajándékoztam el, valahogy nem kerültek utamba a hölgyek.
Az elsőt egy teljesen ismeretlen néninek adtam. Úgy meglepődött, csak ezt kérdezte:
– Milyen a kend vallása?
– Katolikus. – mondtam.
– Akkor jó. – mondta.
Hamar betértem egy idős barátnémhoz, kezébe nyomtam a rózsát, egy Isten éltesséket is mondtam hozzá, s már jöttem volna is kifelé, de nem, mert tojást pakolna, meg túrót es, ha elfogadom.
– Nem, most hoztam, virágot, Kendnek, nem viszek semmit!
Jön utánam, ebédjét félbe hagyva, kísér a kapuhoz, közbe mondja, hogy erőst szép, és rózsa, jaj, de szép, róza rózsa.
– Vegye vissza, mutitcsa meg a Lányecskájának.
– Nem azért hoztam, hogy elvigyem – nevetek, míg csukom a kaput magam után.
Lépek egy párat, egy anyuka jön szembe, épp átlépni készül a túloldalra. Intek, hogy várjon meg. Szeretettel nyújtom a virágot.
– Jaj, ezt én kellett volna, megérdemli, én kellett volna. – mondja.
– Isten éltesse! – mondom. S lépek is tovább.
Lassan a magyar ház elé érek. Öreg néni jön szembe. Kezébe adom a virágot. Olyan ráncos a keze, olyan erős a körme, hogy megkarcol vele. Nincs nyitásra szokva a marka, ujjai erősen tartják, szorítják a szemmel nem láthatót.
Hazaérek. Vízbe teszem a virágaimat. Egy gyönyörű fehér dáliát külön megcsodálok.
– Bárcsak mindenkinek jutna egy virág, nem feltétlenül egy bizonyos napon, hanem épp azon a napon, amikor szüksége van a figyelemre, törődésre, egy másik emberre.
Látjátok, feleim, ezt a csodás rajzot? Az év bármelyik napján válasszatok egy virágot magatoknak, ha szeretetre vágytok. Annak az Anyának a lánya rajzolta, aki tőlem a virágot kapta. Mert így mennek körbe, körbe, karikába a jó dolgok, ha nem tartjuk meg magunknak, hanem útjára engedjük a szeretetünket.

Köszönettel,
Máthé Kriszta,
2015. március 9.
Frumósza